Doorgaan naar hoofdcontent

Diagnose vertellen?

Zodra je gediagnosticeerd bent heb je een label. Het label "Borderliner" of  netter "Heeft last van borderline persoonlijkheidsstoornis" is op zich al lastig.  In eerste instantie heb ik niet veel tegen labellen, ik denk niet dat er iemand is die nooit een persoon of groep mensen gecategoriseerd heeft. Dat is namelijk hoe je iemand kunt plaatsen en een stap maakt om die persoon te leren kennen. Maar er zijn ook situaties waarin een persoon of een groep extreem categoriseert. Denk bijvoorbeeld aan een groep die niets te maken wil hebben met "Fransen" ,"Aziaten" of "homoseksuelen" Het kan nooit zo zijn dat van deze groepen niemand van deze afkomst/geaardheid deugd. Dat is logisch gezien onmogelijk.

Maar dat is niet het enige soort categoriseren dat in mijn ogen onjuist is. Op veel subtielere wijze gebeurt dit groeperen ook. Zoals bijvoorbeeld bij het label "Borderline" ik denk dat er maar weinig mensen zijn in bijvoorbeeld Nederland die begrijpen wat het is.  Wat gebeurt er als je iemand wilt categoriseren /plaatsen. Je krijg informatie binnen in dit geval "Borderline" en er komen vervolgens allerlei associaties op in je hoofd, van wat jij hierover weet en ervaren hebt. En er bestaan helaas veel hele negatieve associaties over mensen die leidden aan borderline.  Een negatieve associatie kan dus al snel ontstaan.

Dus voor de vraag: "Wel of niet vertellen van mijn diagnose?"
Wat afwegingen:

Als je wel je diagnose verteld:

Wel vertellen voordelen:
-) Je kunt je opgelucht voelen doordat je iets over jezelf kunt delen.
-) Je kan mensen helpen je beter te begrijpen.
-) Indien iemand echt weet wat het is kan er een soort begrip ontstaan.
-) Mensen die mij vroegtijdig beoordelen, zijn sowieso niet de mensen met wie ik wil omgaan, dus dat kan een fijne filter zijn.

Als je het dan deelt met wie?
Mijn advies (persoonlijke ervaring , niet wetenschappelijk) :
-) Je kunt het beter beperken tot je naasten. (partner, gezin, goede vrienden)
-) Wanneer je zeker weet dat je iemand (niet zo bekend) kunt vertrouwen.


Als je het gaat vertellen hoe kan je dat dan doen?
-) Zoek een rustige plek waar je niet gestoord kan worden door mensen aan wie je het niet wil vertellen.
-) Doe het op een tijdstip dat iemand echt tijd voor je heeft.
-) In de meeste gevallen weet diegene niet wat borderline is.  Dus probeer je daar op voor te bereiden door wat informatie te verzamelen vooraf. En leg ook uit hoe dat betrekking heeft op jou.

Als je niet je diagnose verteld:

Niet vertellen voordelen:
-) Je houdt je minder bezig met je diagnose als mensen je behandelen als ieder ander.
-) Je voorkomt misverstanden.
-) Je voorkomt vroegtijdig oordelen van mensen die je net leert kennen. Zoals "manipulatief" ,"aandachtzoeker"of "gestoord".
-) Het geeft een zeker gevoel van veiligheid. 

Niet vertellen aan:
-) Mensen die veel roddelen en rondstrooien van persoonlijk informatie.
-) Onbekende bij school/werk, als je die niet goed genoeg kent om te weten of het beeld dat diegene van je heeft niet verandert door deze nieuwe info.
-) Als het niet vertrouwd of goed voor je voelt. 
-) Als iemand er bijvoorbeeld heel snel (na eén of enkele ontmoetingen) naar vist vertrouw ik dat meestal ook niet. 

Het komt er dus op neer dat het handig is om goed na te denken aan wie je het verteld.
Ik kan me voorstellen dat dit bericht vragen oproept als: Wat nu als ik mijn borderline niet echt kan verbergen of mensen als snel zien dat me iets dwars zit? Daar ga ik in een ander bericht later op in.

Als iemand nog behoefte heeft aan meer informatie of eventuele feedback hoor ik het graag.

















Reacties

Populaire posts van deze blog

Idealiseren en Devalueren

Deze twee vormen van over mensen denken houden elkaar in stand. Als je constant iemand idealiseert gaat die persoon op den duur tegen vallen. De persoon gaat tegen je verwachtingen in. Je kan bijvoorbeeld al verwachtten van iemand dat hij/zij je altijd aankijkt als je tegen die persoon praat. Als die persoon die je aardig vind voor bijvoorbeeld die reden dat een paar keer niet doet, kan je complete belevingswereld omdraaien van extreem positief over die persoon naar extreem negatief over die persoon, er zit niet echt een optie tussen. Zeker als je een soort diepgaande inleving van de ander verwacht, je verwacht misschien dat die persoon je aankijkt zodat je weet dat je bestaat, en verwacht dat die persoon dit weet en er rekening mee houdt. Maar waarschijnlijk weet die persoon niet dat dat speelt tenzij je het hem/haar verteld. Wat natuurlijk jammer is maar wel begrijpelijk. Dit kenmerk van Borderline maakt het extreem moeilijk om stabiel contacten met anderen te hebben. Natuurlijk re

Ayahuasca als therapie

Steeds vaker hoorde ik over levens veranderende ervaringen door een ayahuasca sessie. Ik ging op zoek naar wat deze alternatieve methode precies kan bieden en wat je kunt verwachten. Ayahuasca is een liaan soort die in het amazone gebied al eeuwen word gebruikt voor hat krijgen van visionaire ideeën en het helpen met persoonlijk trauma. Een van de mooiste dingen die ik heb gehoord is dat het schizofrenie kan genezen, schizofrenie was voor deze oude stammen een bezetenheid door een kwade geest, deze werd uitgedreven door vele ayahuasca settings begeleid door een sjamaan. Een sjamaan is iemand genezen van schizofrenie en volgens deze oude stammen de enige die een echt de potentie heeft  sjamaan te zijn. Ayahuasca heeft vele mensen hun levens in positieve zin veranderd doordat, ze tot de kern gaat van je problemen en pijn punten. De metafoor voor de ayahuasca reis is dat je diep binnenin je lichaam, de kind versie van jezelf moet bevrijden, deze is gekwetst en zit opgesloten in een k

Ontkenning

Het is best een tijd geleden dat ik een blog schreef. De rede daarvoor is ontkenning. Jaren na mijn diagnose is het nog steeds moeilijk te bevatten, dat ik Borderline heb. Op moment dat het wat beter gaat denk ik: "Misschien heb ik wel geen Borderline" "Misschien was ik gewoon jong en in de war". Helaas is dat niet waar. Je kunt niet genezen van Borderline. Je kunt er wel mee om leren gaan en de symptomen zullen na verloop van tijd minder worden. Je zal toch echt moeten accepteren  dat je Borderline hebt, hoe moeilijk het ook is. Je kan heel lang in ontkenning blijven zoals ik, maar niet wegrennen is het beste dat je kunt doen. Hoe kan je zoiets dan accepteren? Het enige dat wat rust kan scheppen is het trainen van je zelfvertrouwen en trouw naar jezelf toe. Probeer je grenzen te bewaken en let erop dat mensen er niet overheen gaan. Doe niets dat je niet wilt doen. Als bijvoorbeeld een gunst van iemand een naar gevoel creëert, is dit een teken dat je het nie