Doorgaan naar hoofdcontent

Wat kun je doen tegen manipulatie?

Behalve dat het mogelijk is dat jij manipuleert kan het ook zo zijn dat andere mensen jou proberen te manipuleren. Hoe kun je je het best gedragen als iemand je probeert te forceren in iets wat je eigenlijk niet wilt? En hoe herken je manipulatie?

Soms wordt je op zulke subtiele en slinkse wijze gemanipuleerd dat je het in eerst instantie niet door hebt. Meestal wordt de directe wens van diegene niet duidelijk.

Voorbeeldsituatie:
Je vriend wil geld van je. Dan zou hij gewoon kunnen vragen: "Zou ik wat geld van je mogen hebben?" De kans dat je je geld dan ook echt geeft is kleiner dan als hij bijvoorbeeld: dreigt je te verlaten door de geldproblemen waar hij/zij jou zogenaamd niet mee wil opzadelen. Die reactie waar hij/zij op wacht is: "Je mag wel wat geld van mij hebben". Deze techniek gaat ervanuit dat jouw verlatingangst groter is dan de wil je geld te behouden. Hoe de vrouw in het verhaal het beste kan reageren op "Ik moet gaan ik wil je niet opzadelen met mijn geldproblemen" is "Als echt bij mij weg wilt gaan dan moet je dat doen". Want als iemand je echt zou willen verlaten dan zouden ze dat wel gewoon doen. Je kunt ze dan toch niet echt tegenhouden. Dus met deze reactie houdt het spelletje snel op.

Manieren van manipuleren:
Een meisje wil erg graag twee broeken hebben. En is met een vriendin en diens moeder in de winkel. Terwijl de moeder van haar vriendin aan het afrekenen is zegt ze terwijl ze naar beneden kijkt: "Ik wou dat ik ook twee broeken kan kopen, maar ja daar hebben mijn ouders geen geld voor". Waarop de vrouw brilljant reageerde met: "Nou dan kopen ze er eerst een voor je en later nog een".

In dit voorbeeld kun je verschillende dingen waarnemen:
-) Dat er nooit duidelijk gecommuniceerd wordt over wat diegene van je wil.  Ze wil dat die moeder voor haar nog een extra broek koopt. Dat zegt ze niet zoals ze het bedoelt. Ze gebruikt een omweg.
-) Vaak wordt er op een bepaalde manier een soort schuldgevoel bij je aangepraat. Het verhaal dat haar ouders weinig geld hebben en dat ze daar verdrietig bij kijkt.
-) De vrouw houdt voet bij stuk en geeft op geen enkele manier toe. Ik denk dat droog en nuchter een van de beste manieren is om manipuleren te slim af te zijn.

Noodsignalen:
-) Als iemand een onrealistisch grote gunst van je vraagt, het kan namelijk zijn dat diegene de "Meerdere keren nee zeggen is moeilijker dan een enkele manier weigeren-techniek" gebruikt. Die ervan uitgaat dat je waarschijnlijk nooit twee keer nee kan zeggen achter elkaar. Dus de eerste vraag is eigenlijk helemaal het doel niet.
-) Als iemand heel snel een probleem heeft bij iets waar de meeste mensen geen punt van maken. Zoals: Je wilt een bordspel spelen met een vriendin, je vriend begint meteen over dat hij dat soort onzin niet wil in zijn huis en dat als je geen respect voor hem hebt je maar beter weg kan gaan.  Een reactie die nogal uit proportie is voor de situatie.
-) Iemand is heel afstandelijk/onaardig maar de momenten dat diegene aardig tegen je is zijn bijzonder genoeg altijd op tijdstippen dat diegene iets van je wil.
-) Iemands gemoed lijkt direct in verband te staan met wat jij doet. Dat zou niet moeten. Dan maakt diegene jou verantwoordelijk voor zijn/haar geluk. Waar iedereen uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor is.
-) Iemand heeft steeds fysiek ergens last van op de momenten dat jij iets wilt van de ander. Je vriend/vriendin komt bijvoorbeeld thuis wetende dat hij/zij de afwas nog niet heeft gedaan. Nog voor je ernaar kan vragen, beginnen ze over een knallende koppijn.

Wanneer loop je risico om gemanipuleerd te worden?
-) Als je graag anderen op hun gemak stelt.
-) Als je moeite hebt met assertiviteit
-) Als je een zorgzaam-type bent.
-)Als je onzeker bent.
-) Als je afhankelijk bent van een persoon. Emotioneel of zoals een kind afhankelijk is van zijn/haar moeder en vader.
-) Als je iemand bent die niet goed weet wat je wil en- /of  wie je bent.

Wat maakt jou iemand die moeilijk te manipuleren is?
-) Dat je heel duidelijk en trouw blijft aan jezelf. Je bent goed zoals je bent, niet pas als je dat, dat, en dat voor iemand hebt gedaan mensen je in je leven wilt.
-) Dat je weet wie je bent. Dus ook wat je wel en niet fijn vindt.
-) Weten wat je wilt in je leven in het algemeen. Dus ook wat voor soort
Al deze punten maken je doelgerichter. Iemand die doelgerichter is zal minder snel zijn eigen plannen en ideeën veranderen voor een ander.

Hoe kun je je tegen manipulatie wapenen als je onzeker bent over jezelf? 
Het is uiteraard makkelijker om je tegen manipulatie te wapenen als je zeker bent over jezelf.
Want als je onzeker bent, is dat al een probleem opzich. Als je dan ook nog target bent voor mogelijke manipulatie kom je in een soort negatieve spiraal terecht.
Maar dat je onzeker bent hoeft nog niet te betekenen dat je er niets tegen kunt doen.
Als je iemand niet helemaal vertrouwd en wellicht verdenkt op manipulatie kun je daar twee dingen mee doen: Ermee leren omgaan of het uit de weg gaan.

Ermee leren omgaan

-) Door duidelijk je grenzen aan te geven.
Als je merkt dat iemand iets dreigt te doen of zegt waar je echt boos/gekwetst door raakt kun je dat heel duidelijk laten weten. Een simpele manier is al: "Ik hou niet zo van  manipulerend gedrag" of "Hier ben ik niet van gediend. "Dat kan zo zijn maar toch zeg ik ga ik het niet doen." of iets in dat trant dat aangeeft dat jij hier niet op zit te wachten.

-) Zorgen dat als je geeft aan mensen dat dit vrijwillig voelt. Zodra een actie niet vrijwillig of onprettig voelt,  stop er dan meteen mee!
Je kan best iets aardigs voor iemand doen. Dat is zelfs fijn dat mensen aardige dingen voor elkaar doen. Maar kijk ervoor uit dat jij niet constant degene bent die iets aardigs doet en er alleen maar afkeuring voor terug krijgt.

-) Doe nooit iets voor iemand waar je aan twijfelt al is het maar een beetje.
 Bijvoorbeeld: Iemand blijft maar klagen over zijn/haar rug net op het moment dat je aan het verhuizen bent met zijn tweeën, bijzonder genoeg gaat die persoon wel naar allerlei feesten na een hele dag pijn gehad te hebben. In zo'n geval helpt het negeren van dit gedrag wel. Werk niet harder dan je zou doen als je samen aan het sjouwen bent en erken het geklaag niet. Als die persoon merkt dat zijn/haar gedrag jouw gedrag niet gaat veranderen is het al snel niet meer het proberen waard.

-) Onzeker of niet onzeker probeer als je twijfelt aan je relatie altijd de verhoudingen te onderzoeken. Hoe vaak hou jij rekening met die persoon en hoe vaak houdt diegene rekening met jou. Het zal in geen enkele relatie perfect 50/50 zijn maar het moet ook niet echt merkbaar zijn.
Voorbeeld: Je bent overstuur over iets. Je partner negeert je en behandelt je nog slecht door te zeuren over dat het huis een puinhoop is door jou. Jij raakt daar zo van onthutst dat je besluit naar huis te gaan. Na te hebben laten weten dat je weg blijft die avond belt hij/zij je op. Met het verhaal dat zijn/haar leven nou eenmaal erg lastig is, en dat diegene daarom niet met jouw pijn om kan gaan. Van alles wordt uit de kast getrokken. Overleden familieleden onverwerkte haatgevoelens en ga zo maar door. Terwijl jij degene was die eigenlijk overstuur was.  Dit is een typisch voorbeeld van een ongelijke relatie. Het lijkt in het voorbeeld bijna onmogelijk voor de partner om de ander een keer in de aandacht te laten staan. Zij/hij moet het altijd erger en meer hebben. Dat is totaal oneerlijk aangezien de eerste persoon al gekwetst was en nu ook nog eens rekening moet houden met de ander zijn onvermogen om te troosten. Je kan reageren door bijvoorbeeld te zeggen:"Ik weet dat je heel veel hebt meegemaakt en het moeilijk hebt gehad, maar dat neemt niet weg dat ik ook weleens verdrietig ben en ik vraag me af of de verhouding: "Geven en nemen". Op dit moment eerlijk is.


Het uit de weg gaan

Iedereen die jou manipuleert kun je gewoon uit de weg gaan, door zodra je dat gedrag herkent niet meer met de betreffende persoon om te gaan. Dit is wel de makkelijkste weg. En je zal veel meer leren als je probeert er mee  om te gaan. Maar op een gegeven moment kan een situatie best teveel voor je worden en kun je die het beste met de desbetreffende persoon achter je laten.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben gehad. Voor vragen of eventuele op- of/aanmerkingen ben ik per mail bereikbaar.


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Idealiseren en Devalueren

Deze twee vormen van over mensen denken houden elkaar in stand. Als je constant iemand idealiseert gaat die persoon op den duur tegen vallen. De persoon gaat tegen je verwachtingen in. Je kan bijvoorbeeld al verwachtten van iemand dat hij/zij je altijd aankijkt als je tegen die persoon praat. Als die persoon die je aardig vind voor bijvoorbeeld die reden dat een paar keer niet doet, kan je complete belevingswereld omdraaien van extreem positief over die persoon naar extreem negatief over die persoon, er zit niet echt een optie tussen. Zeker als je een soort diepgaande inleving van de ander verwacht, je verwacht misschien dat die persoon je aankijkt zodat je weet dat je bestaat, en verwacht dat die persoon dit weet en er rekening mee houdt. Maar waarschijnlijk weet die persoon niet dat dat speelt tenzij je het hem/haar verteld. Wat natuurlijk jammer is maar wel begrijpelijk. Dit kenmerk van Borderline maakt het extreem moeilijk om stabiel contacten met anderen te hebben. Natuurlijk re

Ayahuasca als therapie

Steeds vaker hoorde ik over levens veranderende ervaringen door een ayahuasca sessie. Ik ging op zoek naar wat deze alternatieve methode precies kan bieden en wat je kunt verwachten. Ayahuasca is een liaan soort die in het amazone gebied al eeuwen word gebruikt voor hat krijgen van visionaire ideeën en het helpen met persoonlijk trauma. Een van de mooiste dingen die ik heb gehoord is dat het schizofrenie kan genezen, schizofrenie was voor deze oude stammen een bezetenheid door een kwade geest, deze werd uitgedreven door vele ayahuasca settings begeleid door een sjamaan. Een sjamaan is iemand genezen van schizofrenie en volgens deze oude stammen de enige die een echt de potentie heeft  sjamaan te zijn. Ayahuasca heeft vele mensen hun levens in positieve zin veranderd doordat, ze tot de kern gaat van je problemen en pijn punten. De metafoor voor de ayahuasca reis is dat je diep binnenin je lichaam, de kind versie van jezelf moet bevrijden, deze is gekwetst en zit opgesloten in een k

Ontkenning

Het is best een tijd geleden dat ik een blog schreef. De rede daarvoor is ontkenning. Jaren na mijn diagnose is het nog steeds moeilijk te bevatten, dat ik Borderline heb. Op moment dat het wat beter gaat denk ik: "Misschien heb ik wel geen Borderline" "Misschien was ik gewoon jong en in de war". Helaas is dat niet waar. Je kunt niet genezen van Borderline. Je kunt er wel mee om leren gaan en de symptomen zullen na verloop van tijd minder worden. Je zal toch echt moeten accepteren  dat je Borderline hebt, hoe moeilijk het ook is. Je kan heel lang in ontkenning blijven zoals ik, maar niet wegrennen is het beste dat je kunt doen. Hoe kan je zoiets dan accepteren? Het enige dat wat rust kan scheppen is het trainen van je zelfvertrouwen en trouw naar jezelf toe. Probeer je grenzen te bewaken en let erop dat mensen er niet overheen gaan. Doe niets dat je niet wilt doen. Als bijvoorbeeld een gunst van iemand een naar gevoel creëert, is dit een teken dat je het nie