Doorgaan naar hoofdcontent

Bizar denken.

Heb je weleens gehad dat je de ene dag je supergoed voelt over je relatie en je van het een op het andere moment de ander wantrouwt. Of sterker nog denkt dat hij/zij is ingehuurd door een geheime organisatie om jou langzaam stuk te maken. Ik heb hier van tijd tot tijd best wel last van. En mijn familie motto "Alles is mogelijk" helpt hier natuurlijk ook niet bij.

Ik geef een voorbeeld van twee mensen waarvan de ene een sterke dissociatie krijgt dat het misgaat.
Dissociatie als je er langer last van hebt kan leidden tot verwardheid en het gevoel van te leven in je eigen film, ook kan alles wat je hoort gedempt worden of kun je het gevoel krijgen dat je lichaam vreemd voor je is.

Ted is in het verhaal het vriendje die denkt dat alles goed zit, en Alberta de vriendin die een heftig dissociatie ondergaat. Terwijl ze samen in een kamer zitten doet Ted plotseling heel klef tegen Alberta, zo plotseling dat Alberta zwaar in de war raakt. Alberta heeft al eerder gedachten gehad dat Ted ingehuurd is om haar vriend te zijn en haar daarna zoveel mogelijk schade te doen, en trekt uit zijn gedrag de conclusie:"Hij moet zeker van zijn baas meer spelen alsof hij mijn vriendje is. Helemaal overgenomen door paranoïde gedachten zegt ze tegen Ted: "Je krijgt hier zeker een extra bonus voor, als ik jou baas was, zou ik je niks geven met je slechte acteer werk!" Ted heeft geen idee waar ze het over heeft. Hij had als bedoeling haar vrolijk te maken, en nu was het omgekeerde gebeurd. Iedere poging die Ted doet om haar het tegendeel te bewijzen wordt afgesnauwd en niet geloofd.

Je merkt al dat dit een verdomd lastig probleem is voor de omgeving.  Het voor de persoon zelf natuurlijk ook, het kan allemaal levens echt lijken alsof je echt op het spoor van iets zit. Het beste kun je wachten tot de persoon tot bedaren is gekomen, om er dan rustig over te praten. Meestal kan er dan feedback gegeven worden en kan het stel uitzoeken met z'n tweeën hoe ze dit probleem mogelijk kunnen oplossen.

Ik heb wat Tips bedacht voor omgeving en de persoon met wie dit gebeurd.

Voor degene met het probleem zelf:
- Zoek door je herinneringen naar gebeurtenissen die ontkrachtten wat je geloofd.
- Probeer jezelf buiten de situatie te zetten en bekijk alsof het een film is, zo kun je zien hoe ongeloofwaardig je angsten zijn.
- Ga na of er zoveel gevallen bekent zijn die dit over kwam, ofwel in Alberta's geval hoeveel mensen hebben een vriendje wat betaald wordt door een baas om hun vriendje te zijn?
- Probeer je waan een positieve twist te geven dit is erg moeilijk maar, als je het lukt kun je misschien zelfs genieten van deze fijne trip.

Omgeving:
- Neem wat diegene zegt als het compleet irrationeel is niet al te persoonlijk.
- Zie het zo het enige wat af te leidden is is dat deze persoon een niet verwerkte angst heeft, en dat hoeft niet eens direct te maken te hebben met wat de persoon zegt.
- Blijf relaxt en maar er desnoods grapjes over dat kan iemand terug helpen naar de realiteit.
- Zoek met z'n tweeën bv. uit wat voor die persoon helpt om "terug te komen"
Bv. Polsen onder de koude kraan, het geluid van een wekker of  een meditatie. Ieder zijn ding.

Ik hoop dat jullie er wat aan hadden!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Idealiseren en Devalueren

Deze twee vormen van over mensen denken houden elkaar in stand. Als je constant iemand idealiseert gaat die persoon op den duur tegen vallen. De persoon gaat tegen je verwachtingen in. Je kan bijvoorbeeld al verwachtten van iemand dat hij/zij je altijd aankijkt als je tegen die persoon praat. Als die persoon die je aardig vind voor bijvoorbeeld die reden dat een paar keer niet doet, kan je complete belevingswereld omdraaien van extreem positief over die persoon naar extreem negatief over die persoon, er zit niet echt een optie tussen. Zeker als je een soort diepgaande inleving van de ander verwacht, je verwacht misschien dat die persoon je aankijkt zodat je weet dat je bestaat, en verwacht dat die persoon dit weet en er rekening mee houdt. Maar waarschijnlijk weet die persoon niet dat dat speelt tenzij je het hem/haar verteld. Wat natuurlijk jammer is maar wel begrijpelijk. Dit kenmerk van Borderline maakt het extreem moeilijk om stabiel contacten met anderen te hebben. Natuurlijk re

Ayahuasca als therapie

Steeds vaker hoorde ik over levens veranderende ervaringen door een ayahuasca sessie. Ik ging op zoek naar wat deze alternatieve methode precies kan bieden en wat je kunt verwachten. Ayahuasca is een liaan soort die in het amazone gebied al eeuwen word gebruikt voor hat krijgen van visionaire ideeën en het helpen met persoonlijk trauma. Een van de mooiste dingen die ik heb gehoord is dat het schizofrenie kan genezen, schizofrenie was voor deze oude stammen een bezetenheid door een kwade geest, deze werd uitgedreven door vele ayahuasca settings begeleid door een sjamaan. Een sjamaan is iemand genezen van schizofrenie en volgens deze oude stammen de enige die een echt de potentie heeft  sjamaan te zijn. Ayahuasca heeft vele mensen hun levens in positieve zin veranderd doordat, ze tot de kern gaat van je problemen en pijn punten. De metafoor voor de ayahuasca reis is dat je diep binnenin je lichaam, de kind versie van jezelf moet bevrijden, deze is gekwetst en zit opgesloten in een k

Ontkenning

Het is best een tijd geleden dat ik een blog schreef. De rede daarvoor is ontkenning. Jaren na mijn diagnose is het nog steeds moeilijk te bevatten, dat ik Borderline heb. Op moment dat het wat beter gaat denk ik: "Misschien heb ik wel geen Borderline" "Misschien was ik gewoon jong en in de war". Helaas is dat niet waar. Je kunt niet genezen van Borderline. Je kunt er wel mee om leren gaan en de symptomen zullen na verloop van tijd minder worden. Je zal toch echt moeten accepteren  dat je Borderline hebt, hoe moeilijk het ook is. Je kan heel lang in ontkenning blijven zoals ik, maar niet wegrennen is het beste dat je kunt doen. Hoe kan je zoiets dan accepteren? Het enige dat wat rust kan scheppen is het trainen van je zelfvertrouwen en trouw naar jezelf toe. Probeer je grenzen te bewaken en let erop dat mensen er niet overheen gaan. Doe niets dat je niet wilt doen. Als bijvoorbeeld een gunst van iemand een naar gevoel creëert, is dit een teken dat je het nie