Doorgaan naar hoofdcontent

Jezelf zijn

In de omgang met andere mensen is er een zekere vorm van  rollen aannemen. Vanaf het moment dat je je voorstelt neem je een rol aan. Is het je weleens opgevallen dat er bijvoorbeeld bepaalde mensen zijn waar je op een een bv. extroverte manier mee omgaat, en dat ook gemakkelijk blijft doen. En bij mensen waarvan je vanaf het begin al stiller was het ook erg moeilijk is uit deze rol te kruipen.

Het voordeel van meteen wat meer jezelf zijn en niet te terughoudend is handig omdat, je in het begin een goede indruk kan maken op iemand. Als je niet jezelf bent of je terughoudender gedraagt dan je zou willen zullen anderen zeker opmerken onbewust/bewust dat je niet jezelf bent, en je misschien ook verkeerd plaatsen in hun hoofd. Alleen is het in een diepgaande relatie wel nodig dat iemand je niet compleet anders voorstelt dan hoe jij je voelt . En daarbij is het voor jou ook vervelend als je niet jezelf kan zijn, en als je je in een andere rol hebt voorgesteld, is het moeilijk deze rol bij betreffende personen te veranderen.
Het is heel logisch jij bent jezelf, mensen plaatsen jou op die manier en willen je daardoor ook liever leren kennen. Omdat je jezelf kan zijn en dat is iets waar veel mensen moeite mee hebben en daardoor vreemde rollen gaan aannemen.

Het is erg lastig om te weten hoe je je moet gedragen als je al een enorme identiteit crises hebt. In plaats van jezelf de vraag te stellen "Wie ben ik", kan je jezelf de vraag stellen "Wie wil ik zijn". En denken aan de momenten dat je je heel erg op je gemak hebt gevoeld en misschien zelfs een beetje zelfverzekerd. Was dat toevallig bij mensen waar je vanaf het begin je als zelfverzekerd en in balans hebt gedragen? Bij mij in ieder geval wel.

Motivatie voor jezelf zijn vanaf het begin dat je iemand ontmoet.
Stel je vanaf het begin dat je je aan iemand voorstelt al in op dat hoe je doet heel veel te maken heeft met hoe mensen over je denken. Ben je bijvoorbeeld aardig dan zal de ander dat bewust/onbewust onthouden en maak je een positieve indruk. Als je die dag je naar voelt en daardoor kortaf doet kan dat de indruk wekken dat je iemand niet mag of niet geïnteresseerd bent, wat vanaf dan al een negatieve indruk is.  Kortaf doen vat overigens niet iedereen negatief op dat is ook weer per persoon verschillend. Maar wat wel bij veel mensen overeenkomt is dat als je bijvoorbeeld niet bang bent wat kanten van jezelf te laten zien, zijn mensen ook bereid je beter te leren kennen. En zelfs je mindere kanten kunnen accepteren.

Nog een voordeel van jezelf zijn is dat je perfect ziet welke mensen bij jou en jouw hobby's, humor en interesses passen en welke dat niet doen. Dus eigenlijk door jezelf zijn trek je ook meer mensen aan die jou mogen zoals je bent en zelfs bereid zijn je mindere kanten te accepteren.

Je gedragen op de manier die je zou willen, en niet de manier waarop je het al heel lang doet maar eigenlijk vanaf wilt, is een manier om jezelf beetje bij beetje te kneden in de persoon die jij wil zijn. Je hersenen kiezen logisch gezien de makkelijkste weg, en een ingewikkeldere weg of nieuwe is natuurlijk moeilijker om te nemen. Maar als je dit langer doet bouwt het op tot een automatisme wat niet zomaar weg gaat net als je oude gedrag maar dan met het gewenste gedrag. Dit geldt overigens ook voor gedachten en ideeën die je al lang hebt, je kunt er vanaf het is een lange weg maar, het kan!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Idealiseren en Devalueren

Deze twee vormen van over mensen denken houden elkaar in stand. Als je constant iemand idealiseert gaat die persoon op den duur tegen vallen. De persoon gaat tegen je verwachtingen in. Je kan bijvoorbeeld al verwachtten van iemand dat hij/zij je altijd aankijkt als je tegen die persoon praat. Als die persoon die je aardig vind voor bijvoorbeeld die reden dat een paar keer niet doet, kan je complete belevingswereld omdraaien van extreem positief over die persoon naar extreem negatief over die persoon, er zit niet echt een optie tussen. Zeker als je een soort diepgaande inleving van de ander verwacht, je verwacht misschien dat die persoon je aankijkt zodat je weet dat je bestaat, en verwacht dat die persoon dit weet en er rekening mee houdt. Maar waarschijnlijk weet die persoon niet dat dat speelt tenzij je het hem/haar verteld. Wat natuurlijk jammer is maar wel begrijpelijk. Dit kenmerk van Borderline maakt het extreem moeilijk om stabiel contacten met anderen te hebben. Natuurlijk re

Ayahuasca als therapie

Steeds vaker hoorde ik over levens veranderende ervaringen door een ayahuasca sessie. Ik ging op zoek naar wat deze alternatieve methode precies kan bieden en wat je kunt verwachten. Ayahuasca is een liaan soort die in het amazone gebied al eeuwen word gebruikt voor hat krijgen van visionaire ideeën en het helpen met persoonlijk trauma. Een van de mooiste dingen die ik heb gehoord is dat het schizofrenie kan genezen, schizofrenie was voor deze oude stammen een bezetenheid door een kwade geest, deze werd uitgedreven door vele ayahuasca settings begeleid door een sjamaan. Een sjamaan is iemand genezen van schizofrenie en volgens deze oude stammen de enige die een echt de potentie heeft  sjamaan te zijn. Ayahuasca heeft vele mensen hun levens in positieve zin veranderd doordat, ze tot de kern gaat van je problemen en pijn punten. De metafoor voor de ayahuasca reis is dat je diep binnenin je lichaam, de kind versie van jezelf moet bevrijden, deze is gekwetst en zit opgesloten in een k

Ontkenning

Het is best een tijd geleden dat ik een blog schreef. De rede daarvoor is ontkenning. Jaren na mijn diagnose is het nog steeds moeilijk te bevatten, dat ik Borderline heb. Op moment dat het wat beter gaat denk ik: "Misschien heb ik wel geen Borderline" "Misschien was ik gewoon jong en in de war". Helaas is dat niet waar. Je kunt niet genezen van Borderline. Je kunt er wel mee om leren gaan en de symptomen zullen na verloop van tijd minder worden. Je zal toch echt moeten accepteren  dat je Borderline hebt, hoe moeilijk het ook is. Je kan heel lang in ontkenning blijven zoals ik, maar niet wegrennen is het beste dat je kunt doen. Hoe kan je zoiets dan accepteren? Het enige dat wat rust kan scheppen is het trainen van je zelfvertrouwen en trouw naar jezelf toe. Probeer je grenzen te bewaken en let erop dat mensen er niet overheen gaan. Doe niets dat je niet wilt doen. Als bijvoorbeeld een gunst van iemand een naar gevoel creëert, is dit een teken dat je het nie