Doorgaan naar hoofdcontent

Idealiseren en Devalueren

Deze twee vormen van over mensen denken houden elkaar in stand. Als je constant iemand idealiseert gaat die persoon op den duur tegen vallen. De persoon gaat tegen je verwachtingen in. Je kan bijvoorbeeld al verwachtten van iemand dat hij/zij je altijd aankijkt als je tegen die persoon praat. Als die persoon die je aardig vind voor bijvoorbeeld die reden dat een paar keer niet doet, kan je complete belevingswereld omdraaien van extreem positief over die persoon naar extreem negatief over die persoon, er zit niet echt een optie tussen. Zeker als je een soort diepgaande inleving van de ander verwacht, je verwacht misschien dat die persoon je aankijkt zodat je weet dat je bestaat, en verwacht dat die persoon dit weet en er rekening mee houdt. Maar waarschijnlijk weet die persoon niet dat dat speelt tenzij je het hem/haar verteld. Wat natuurlijk jammer is maar wel begrijpelijk.

Dit kenmerk van Borderline maakt het extreem moeilijk om stabiel contacten met anderen te hebben. Natuurlijk reageert iedereen met Borderline anders op teleurstelling of plotselinge haat tegen een bepaald persoon gericht. Sommige worden meteen boos en gaan je negeren en dergelijke, anderen zeggen niets en gaan op een gegeven moment naar huis met een gevoel wat zo kan leidden tot de volgende rit die moodswing heet. Maar voor iedereen met Borderline is dit een extreem moeilijk kenmerk om mee te leven. Het slurpt natuurlijk ook veel energie om eerst helemaal vol te zijn van iemand en daarna diegene zo diep te haten. Maar uiteindelijk blijkt altijd weer dat de haat en woede die je voelt eigenlijk gericht is op jezelf, en voorkomt uit je eigen onzekerheid en leiden.

Ergens krijg ik het gevoel dat Borderline zo'n diepe haat tegen jezelf is die soms op de oppervlakte komt. Bijvoorbeeld in bedreigende situaties of situaties die jij als bedreigend ervaart. Ook heb ik het gevoel dat je de hele tijd balanceert tussen een roes van mensen zijn fantastisch en een enorme dreiging van al die mensen die je stuk willen maken.

Tips:
Kijk uit voor projectie:
Op een gegeven moment ga je je wel realiseren dat lang niet iedereen zo denkt als jij en mensen je niet gaan haten voor een bepaalde gezichtsuitdrukking of iets.
Jij kan misschien binnen no time omslaan van mening maar dat betekend niet dat iedereen dat doet.

Waneer je iemand ineens niet mag blijf dan een beetje uit de buurt, probeer niet contact te maken met de persoon waarvan je zojuist een veel negatiever beeld van hebt. In zo'n mood kun je die persoon onnodig kwetsen, wat misschien niet meer terug te draaien is. Dit is ook een van de kenmerken die anderen mensen zonder Borderline misschien eng vinden. Omdat ergens iedereen op zoek is naar zekerheid. En steeds wisselen van mening over iemand kan voor velen eng zijn. Hou het voor zover je kan voor jezelf, je beschadigd er namelijk meer mee dan je achteraf zou willen. En als je dan iemand gekwetst hebt ga je je weer schuldig voelen, wat ook weer een nare moodswing kan triggeren. Kortom probeer tijdelijke negatieve beelden voor jezelf te houden, en misschien alleen te delen met een dokter, of iemand die heel dicht bij je staat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ayahuasca als therapie

Steeds vaker hoorde ik over levens veranderende ervaringen door een ayahuasca sessie. Ik ging op zoek naar wat deze alternatieve methode precies kan bieden en wat je kunt verwachten. Ayahuasca is een liaan soort die in het amazone gebied al eeuwen word gebruikt voor hat krijgen van visionaire ideeën en het helpen met persoonlijk trauma. Een van de mooiste dingen die ik heb gehoord is dat het schizofrenie kan genezen, schizofrenie was voor deze oude stammen een bezetenheid door een kwade geest, deze werd uitgedreven door vele ayahuasca settings begeleid door een sjamaan. Een sjamaan is iemand genezen van schizofrenie en volgens deze oude stammen de enige die een echt de potentie heeft  sjamaan te zijn. Ayahuasca heeft vele mensen hun levens in positieve zin veranderd doordat, ze tot de kern gaat van je problemen en pijn punten. De metafoor voor de ayahuasca reis is dat je diep binnenin je lichaam, de kind versie van jezelf moet bevrijden, deze is gekwetst en zit opgesloten in een k

Ontkenning

Het is best een tijd geleden dat ik een blog schreef. De rede daarvoor is ontkenning. Jaren na mijn diagnose is het nog steeds moeilijk te bevatten, dat ik Borderline heb. Op moment dat het wat beter gaat denk ik: "Misschien heb ik wel geen Borderline" "Misschien was ik gewoon jong en in de war". Helaas is dat niet waar. Je kunt niet genezen van Borderline. Je kunt er wel mee om leren gaan en de symptomen zullen na verloop van tijd minder worden. Je zal toch echt moeten accepteren  dat je Borderline hebt, hoe moeilijk het ook is. Je kan heel lang in ontkenning blijven zoals ik, maar niet wegrennen is het beste dat je kunt doen. Hoe kan je zoiets dan accepteren? Het enige dat wat rust kan scheppen is het trainen van je zelfvertrouwen en trouw naar jezelf toe. Probeer je grenzen te bewaken en let erop dat mensen er niet overheen gaan. Doe niets dat je niet wilt doen. Als bijvoorbeeld een gunst van iemand een naar gevoel creëert, is dit een teken dat je het nie