Doorgaan naar hoofdcontent

Hoge verwachting = Teleurstelling

Iedereen heeft er weleens last van, je verwacht van tijd tot tijd een verassing van je vriendje, je verwacht begrip van mensen die dat misschien niet hebben voor je. Dat kan allemaal best teleurstellend zijn.
Als je verwacht dat mensen je op een extreem attente manier behandelen, zal je zeker teleurgesteld worden.
Het is onmogelijk voor mensen om zich perfect te gedragen, en al helemaal in jouw opzicht van perfect gedragen. Iedereen wenst weer anders behandeld te worden. Je kunt niet verwachtten van mensen dat ze zich precies gedragen zoals jij wil. Daarbij komt verwachting voort uit wens of behoefte aan, mensen die veel verwachtten hebben voel behoefde aan een bepaald iets of iemand.

Voorbeeld:
Antonio zit op een feest zijn goede vriend Patrick kan er ieder moment zijn. Ook aanwezig op het feest is Kees ook bevriend met Patrick. Antonio verwacht dat Patrick diepgaande filosofische discussies met hem gaat voeren. Kees verwacht dat Patrick gewoon grapjes gaat maken met hem.
Patrick komt op het feest aan en loopt direct op zijn vriendin af die hij al een tijdje niet heeft gezien.
Antonio en Kees zijn teleurgesteld omdat hun verwachting anders was dan wat er gebeurde.

Bij sociale omgang worden we allemaal wel eens teleurgesteld, maar de een vat het persoonlijker op dan de ander. Als Antonio en Kees zonder verwachtingen naar het feest waren gegaan waren ze niet zo teleurgesteld geweest.

Maar hoe kun je nou minder verwachtingen hebben en ook geen pessimist worden?
Hoge verwachtingen valt normaal gesproken onder het kopje optimisme. Alleen in dit geval is er meer sprake van behoefde. Daarbij kan iemand die wat optimistischer kijkt makkelijker over teleurstelling heen stappen. Pessimisme is een denkwijze gericht op bescherming tegen teleurstelling. Dus iemand die en hele hoge verwachtingen heeft en tegelijk een zwarte kijk op het leven heeft, heeft van zowel optimisme en pessimisme de moeilijkste trekjes te pakken. Om niet nog meer de pessimistische kant op te slaan kun je proberen vanuit die teleurstelling van een verwachting, een hoge verwachting van jezelf te hebben. Diegene deed duidelijk niet helemaal wat jij gewenst had maar wat wens je van jezelf?

Tips:

Verwacht alleen dingen van jezelf
Als er iemand is waar je controle op kunt hebben ben je dat zelf. En daarbij is het veel minder pijnlijk om door jezelf teleurgesteld te worden dan door iemand buiten jezelf. Omdat jij je beweegredenen weet. En als je teleurgesteld wordt kan je van jezelf verwachtten dat het je niet zo dwars zit. Als je voor jezelf verwachtingen hebt en die kom je na bouw je zelfvertrouwen op en kan je beter omgaan met teleurstelling.

Ga het na
Schrijf na een moment van teleurstelling op wat je verwachte, en waarom jij daar zo'n behoefde aan had.
Als je bijvoorbeeld ontdekt dat als je je heel naar voelt en niemand die vraagt hoe het gaat. Waarom je zo graag bevestiging wil hebben en waar in je jeugd dat misschien vandaan zou kunnen komen.

Als je bij jezelf na gaat waar je behoefde vandaan komt kom je misschien weer tot de ontdekking dat het niet je omgeving van nu is die je in de steek laat, maar misschien een omgeving van veel langer geleden.

Reacties

  1. Ima, ik vind dat jij een heel goede kijk op borderline hebt. Mijn moeder heeft borderline en merk dat zij dergelijk zelfinzicht echt mist...

    Ik woon nu op mezelf en ben 25. Vroeger thuis voelde ik altijd al haar verwachtingen, en als kind weet je niet beter dus voldoe je eraan. Dat jij je als kind juist ZELF moet ontwikkelen tot een eigen persoon, weet je dan nog helemaal niet.

    Ze drong mij altijd haar opvattingen op en vertelde hoe de wereld in elkaar zat. Okee, dat laatste doen ouders zonder borderline ook, maar zij deed dit vanuit haar door de borderline vertekende beeld.

    Toen ik op mezelf ging wonen, ging er een wereld voor me open. Alles bleek heel anders te zijn dan ik altijd had gedacht en geleerd!

    Nog steeds heeft ze bepaalde verwachtingen en dankzij therapie vind ik langzaam mezelf terug. Maar die verwachtingen blijven me irriteren, want als ik probeer mezelf te zijn, word het afgeketst, dat vind ze niet goed, ik moet het met haar eens zijn want haar opvattingen zijn toch normaal?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Idealiseren en Devalueren

Deze twee vormen van over mensen denken houden elkaar in stand. Als je constant iemand idealiseert gaat die persoon op den duur tegen vallen. De persoon gaat tegen je verwachtingen in. Je kan bijvoorbeeld al verwachtten van iemand dat hij/zij je altijd aankijkt als je tegen die persoon praat. Als die persoon die je aardig vind voor bijvoorbeeld die reden dat een paar keer niet doet, kan je complete belevingswereld omdraaien van extreem positief over die persoon naar extreem negatief over die persoon, er zit niet echt een optie tussen. Zeker als je een soort diepgaande inleving van de ander verwacht, je verwacht misschien dat die persoon je aankijkt zodat je weet dat je bestaat, en verwacht dat die persoon dit weet en er rekening mee houdt. Maar waarschijnlijk weet die persoon niet dat dat speelt tenzij je het hem/haar verteld. Wat natuurlijk jammer is maar wel begrijpelijk. Dit kenmerk van Borderline maakt het extreem moeilijk om stabiel contacten met anderen te hebben. Natuurlijk re

Ayahuasca als therapie

Steeds vaker hoorde ik over levens veranderende ervaringen door een ayahuasca sessie. Ik ging op zoek naar wat deze alternatieve methode precies kan bieden en wat je kunt verwachten. Ayahuasca is een liaan soort die in het amazone gebied al eeuwen word gebruikt voor hat krijgen van visionaire ideeën en het helpen met persoonlijk trauma. Een van de mooiste dingen die ik heb gehoord is dat het schizofrenie kan genezen, schizofrenie was voor deze oude stammen een bezetenheid door een kwade geest, deze werd uitgedreven door vele ayahuasca settings begeleid door een sjamaan. Een sjamaan is iemand genezen van schizofrenie en volgens deze oude stammen de enige die een echt de potentie heeft  sjamaan te zijn. Ayahuasca heeft vele mensen hun levens in positieve zin veranderd doordat, ze tot de kern gaat van je problemen en pijn punten. De metafoor voor de ayahuasca reis is dat je diep binnenin je lichaam, de kind versie van jezelf moet bevrijden, deze is gekwetst en zit opgesloten in een k

Ontkenning

Het is best een tijd geleden dat ik een blog schreef. De rede daarvoor is ontkenning. Jaren na mijn diagnose is het nog steeds moeilijk te bevatten, dat ik Borderline heb. Op moment dat het wat beter gaat denk ik: "Misschien heb ik wel geen Borderline" "Misschien was ik gewoon jong en in de war". Helaas is dat niet waar. Je kunt niet genezen van Borderline. Je kunt er wel mee om leren gaan en de symptomen zullen na verloop van tijd minder worden. Je zal toch echt moeten accepteren  dat je Borderline hebt, hoe moeilijk het ook is. Je kan heel lang in ontkenning blijven zoals ik, maar niet wegrennen is het beste dat je kunt doen. Hoe kan je zoiets dan accepteren? Het enige dat wat rust kan scheppen is het trainen van je zelfvertrouwen en trouw naar jezelf toe. Probeer je grenzen te bewaken en let erop dat mensen er niet overheen gaan. Doe niets dat je niet wilt doen. Als bijvoorbeeld een gunst van iemand een naar gevoel creëert, is dit een teken dat je het nie