Doorgaan naar hoofdcontent

Sms Angsten

Wat een simpel en kleine angst lijkt, kan opborrelen tot een verschrikkelijke emotie.
Ik heb het over onzekerheden bij het gebruik van mobiele telefoons.
Iemand neemt de telefoon niet op, beantwoord niet binnen een paar uur een sms-je, of is bijvoorbeeld kortaf over de telefoon. Niet iedereen met BPS heeft dit probleem laat dat duidelijk zijn. En er zijn natuurlijk ook mensen die dit lastig vinden zonder BPS.


Voorbeeldsituatie:
Jan zit thuis en belt Henri op om af te spreken.
Henri neemt de telefoon niet op en reageert ook niet op het sms-je wat Jan hem stuurt.
Langzaam begint het bij Jan op te wellen. "Mensen willen gewoon niet met me omgaan zelfs Henri niet". De gedachte dat mensen niets van hem moeten, begint te groeien en aan zijn zelfvertrouwen te knagen. Wat Jan vervolgens gaat doen is uitzoeken wat er mis kan zijn met hem.
Ondertussen zit Henri op Haïti met zijn zes minnaars, zijn telefoon heeft hij thuisgelaten omdat hij er even tussenuit wou.

Conclusie: Jan maakt zich zorgen om niks.

Dus wat doe je nou als je niet weet of een ander je express negeert?
In Jan's geval zal hij zichzelf voor zijn kop slaan, omdat hij zich voor niets zo'n zorgen heeft gemaakt. Maar laten we even uitgaan van de worstcase scenario: Iemand negeert je expres. En die persoon doet dat vaker ook naast het sms-en/bellen om. Dan is het slimmer deze persoon gewoon links te laten liggen. Want wat heb je aan iemand in je omgeving die geen moeite in je wil steken?(Let wel op dat je dit niet te snel doet. Alleen als iemand dit gedrag voor een langere tijd voortzet. Dus niet na een keer geen reactie.)

Maar dit zijn alleen voorbeelden van het ergste geval en het minst erge geval.
In een laten we zeggen normale situatie is, het enige wat je kan doen als iemand niet opneemt, denken : Deze persoon heeft geen zin of geen tijd om nu op te nemen.
Dat heeft nog niet speciaal iets met jou te maken.

Bekijk het van de anders perspectief

Denk eens aan een situatie waarin jijzelf met iets bezig was en bijvoorbeeld niet kon of wilde opnemen.

Voorbeeldsituatie:
Stel je voor je hebt een nieuwe vriend, en jullie hebben twee dagen geplant om elkaar eens fijn met chocolade saus te besmeuren, en jullie intense gevoelens van liefde voor eten, en voor elkaar te uitten. En dan belt iemand op. Precies tijdens de chocolademousse-marathon waar jij aan het winnen bent. Zou jij dan de chocolade mousse terug in de vriezer zetten en de telefoon opnemen? Of reageren op een sms-je? Waarschijnlijk niet.
En na al die chocolade en gezelligheid vergeet je helemaal om terug te bellen.

Het overkomt iedereen dat er soms niet opgenomen wordt of geen reactie wordt terug gestuurd.
En wetend dat het nare gevoel wat je erover kan hebben, vooral bij je eigen gevoel van onveiligheid ligt, kan hierbij helpen. Ik vind het best bevrijdend te weten dat "paranoïde gedachtes" meer zeggen over mij, dan over een enge/onaardige buitenwereld.

Maar voel je je echt naar of genegeerd 
Dan kun je dat best laten weten. Maar wel op een nette manier. En wel als je die persoon beter kent dan op kennissen-vlak. Vraag iemand vriendelijk en zonder omwegen waarom diegene niet gereageerd heeft en dan blijkt er meestal vrij weinig aan de hand te zijn. Zolang je maar open blijft over wat je echt dwarszit.
En vergeet vooral niet dat jij de baas bent over jouw emoties. Waarom zou je een ander de macht daarover willen geven? Het zijn jouw emoties.  De enige die jou überhaupt een beetje je kent ben je zelf, dus je hoeft je alleen maar zorgen te maken over jezelf.

Maak jezelf gelukkig daar heb je anderen niet voor nodig!

Reacties

  1. Good article. I definitely love this website. Keep writing!



    Here is my web site :: www.pet-friends.it

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nogmaals, ik heb echt bewondering voor je weblog. Iedereen met borderline zou dit moeten lezen!

    Mijn moeder met borderline wil echter niet zien dat ze zelf ook iets kan doen, nu zijn het altijd anderen die de schuld krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Idealiseren en Devalueren

Deze twee vormen van over mensen denken houden elkaar in stand. Als je constant iemand idealiseert gaat die persoon op den duur tegen vallen. De persoon gaat tegen je verwachtingen in. Je kan bijvoorbeeld al verwachtten van iemand dat hij/zij je altijd aankijkt als je tegen die persoon praat. Als die persoon die je aardig vind voor bijvoorbeeld die reden dat een paar keer niet doet, kan je complete belevingswereld omdraaien van extreem positief over die persoon naar extreem negatief over die persoon, er zit niet echt een optie tussen. Zeker als je een soort diepgaande inleving van de ander verwacht, je verwacht misschien dat die persoon je aankijkt zodat je weet dat je bestaat, en verwacht dat die persoon dit weet en er rekening mee houdt. Maar waarschijnlijk weet die persoon niet dat dat speelt tenzij je het hem/haar verteld. Wat natuurlijk jammer is maar wel begrijpelijk. Dit kenmerk van Borderline maakt het extreem moeilijk om stabiel contacten met anderen te hebben. Natuurlijk re

Ayahuasca als therapie

Steeds vaker hoorde ik over levens veranderende ervaringen door een ayahuasca sessie. Ik ging op zoek naar wat deze alternatieve methode precies kan bieden en wat je kunt verwachten. Ayahuasca is een liaan soort die in het amazone gebied al eeuwen word gebruikt voor hat krijgen van visionaire ideeën en het helpen met persoonlijk trauma. Een van de mooiste dingen die ik heb gehoord is dat het schizofrenie kan genezen, schizofrenie was voor deze oude stammen een bezetenheid door een kwade geest, deze werd uitgedreven door vele ayahuasca settings begeleid door een sjamaan. Een sjamaan is iemand genezen van schizofrenie en volgens deze oude stammen de enige die een echt de potentie heeft  sjamaan te zijn. Ayahuasca heeft vele mensen hun levens in positieve zin veranderd doordat, ze tot de kern gaat van je problemen en pijn punten. De metafoor voor de ayahuasca reis is dat je diep binnenin je lichaam, de kind versie van jezelf moet bevrijden, deze is gekwetst en zit opgesloten in een k

Ontkenning

Het is best een tijd geleden dat ik een blog schreef. De rede daarvoor is ontkenning. Jaren na mijn diagnose is het nog steeds moeilijk te bevatten, dat ik Borderline heb. Op moment dat het wat beter gaat denk ik: "Misschien heb ik wel geen Borderline" "Misschien was ik gewoon jong en in de war". Helaas is dat niet waar. Je kunt niet genezen van Borderline. Je kunt er wel mee om leren gaan en de symptomen zullen na verloop van tijd minder worden. Je zal toch echt moeten accepteren  dat je Borderline hebt, hoe moeilijk het ook is. Je kan heel lang in ontkenning blijven zoals ik, maar niet wegrennen is het beste dat je kunt doen. Hoe kan je zoiets dan accepteren? Het enige dat wat rust kan scheppen is het trainen van je zelfvertrouwen en trouw naar jezelf toe. Probeer je grenzen te bewaken en let erop dat mensen er niet overheen gaan. Doe niets dat je niet wilt doen. Als bijvoorbeeld een gunst van iemand een naar gevoel creëert, is dit een teken dat je het nie