Doorgaan naar hoofdcontent

Niet altijd aardig zijn.

Niet altijd aardig zijn betekend niks meer dan normaal met mensen omgaan en met respect.
Zodra iemand geen respect voor jou heeft of je negatief behandeld, kun je dat best uitten.
Er is zijn verschillende view points betreft aardig zijn tegen anderen ook al zijn ze dat niet tegen jou.
Maar het gevaar hiervan is dat je mensen over je grenzen laat gaan. Waar je uiteindelijk zelf vooral last van hebt.

Ga voor jezelf na wat iemand wel en niet kan maken bij jou.
Ik zelf vind het bijvoorbeeld onacceptabel als een ex of iemand anders gaat stoken tussen jou en je vriend/vriendin. Dat kan je best uitten tegen die persoon, ik heb dat zelf gedaan met zo'n situatie en die persoon houdt nu afstand. Je moet uitkijken dat je niet onnodig veel kwetsende dingen zegt die niks met het onderwerp te maken hebben.

Ik promoot zeker niet dat je een bitch moet zijn die zo'n hoge trots heeft dat je niks pikt. Maar dat je je gewoon gedraagt en opkomt voor waar jij voor staat.

Een ander punt wat ik belangrijk vind is dat als iemand in je huis op bezoek is en zich misdraagt het helemaal niet onredelijk is om deze persoon te vragen te vertrekken. Ben jij bij een ander op bezoek ga dan niet spelletjes spelen als "kijken hoe ver ik kan gaan" dat is niet respectvol tegenover de mensen die zo vriendelijk zijn geweest je uit te nodigen.

Assertiviteit:
Ik krijg het idee dat mensen assertief en agressief met elkaar verwarren. Iedereen om je heen afkraken ruzie zoeken omdat iemand naar je kijkt, zijn geen tekenen van assertief gedrag het is enkel een duidelijk teken dat deze mensen heel erg onzeker zijn en in plaats van niks zeggen, compleet de andere kant opslaan met bedreigingen.

Assertiviteit is op een normale redelijke en rationele manier van iets duidelijk maken aan iemand. Het beste met argumenten over wat diegene heeft gezegd , of als je dat moeilijk vindt kun je natuurlijk ook altijd vragen of die persoon het nou zelf een aardige/normale opmerking vindt. Luistert iemand nog niet dan kan je het een stapje duidelijker maken. Ofwel langzaam aan iets bozer reageren. Maar begin vooral niet meteen met schreeuwen zeker niet om wat iemand zegt. Als niet persoon toch niet gaat luisteren en een onredelijk of misschien erg arrogant persoon is raad ik aan er geen een moeite in te steken.
Als iemand je aan de andere kant aanraakt en jij hebt daar geen toestemming voor gegeven kan je wat mij betreft wat passief agressiever reageren. Mensen kunnen niet zomaar denken dat ze jou zonder toestemming kunnen aanraken. Zeker niet als jij bijvoorbeeld een meisje bent en die andere persoon een vreemde man. En dan heb ik het niet over als iemand per ongeluk met zijn tas tegen je aankomt of even je schouder aanraakt ik heb het over intiemere aanraking, wat ook ineens omhelzen kan zijn.

Tip voor vandaag dus:
-Behandel mensen niet alleen zoals je zelf behandeld wil worden.
-Maar behandel ze ook zoals ze jou behandelen.
-Vooral als iemand over jouw grenzen heen gaat, maak dat goed en helder duidelijk.
-Uitvinden waar jij voor staat en wat jij anders zou willen in de wereld om je heen.
Bijvoorbeeld: Stel je hebt een hekel aan homofoben, zodra je iets naars hoort wat homofobie in stand     houdt kom ervoor op en maak duidelijk hoe belachelijk jij het vindt.
-Als je een tijdje opkomt voor waar je in geloofd bouw je ook zelfvertrouwen op en wordt het steeds makkelijker.

Is iemand het op sommige punten totaal niet met me eens ik sta open voor discussie of kritiek. Als je een uitgebreide discussie wil voeren staan mijn e-mail adres op mijn profiel.

Have a nice day!

Reacties

  1. Duidelijk stukje over assertiviteit, al ligt het natuurlijk niet zo simpel. Ieder mens is anders en iedereen gaat dan reageert dan ook anders in iedere situatie. Dit is ook mooi, ieder laat zijn karakter zien. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat mensen niet verder kunnen komen in het leven doordat ze simpelweg niet assertief genoeg zijn. Voor hen is het belangrijk hier iets aan te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet dat assertiviteit een lange weg is om af te leggen zeker als je dit, normaal niet echt uit jezelf doet of geleerd hebt. Alleen heeft voor mij de realisatie dat ik niet altijd aardig hoef te zijn voor mensen echt geholpen. En deze blog gaat over verschillende kleine realisaties die ik destijds ontdekt heb, ik ben er ook nog niet helemaal betreft assertiviteit maar als ik meer leer door ervaring zal ik er zeker meer over opschrijven, qua tips en hoe assertiviteit je leven makkelijker kan maken. Verder ben ik ook geen expert maar gewoon iemand die met wat ervaringen anderen wil aanmoedigen. Dankje voor je reactie :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Idealiseren en Devalueren

Deze twee vormen van over mensen denken houden elkaar in stand. Als je constant iemand idealiseert gaat die persoon op den duur tegen vallen. De persoon gaat tegen je verwachtingen in. Je kan bijvoorbeeld al verwachtten van iemand dat hij/zij je altijd aankijkt als je tegen die persoon praat. Als die persoon die je aardig vind voor bijvoorbeeld die reden dat een paar keer niet doet, kan je complete belevingswereld omdraaien van extreem positief over die persoon naar extreem negatief over die persoon, er zit niet echt een optie tussen. Zeker als je een soort diepgaande inleving van de ander verwacht, je verwacht misschien dat die persoon je aankijkt zodat je weet dat je bestaat, en verwacht dat die persoon dit weet en er rekening mee houdt. Maar waarschijnlijk weet die persoon niet dat dat speelt tenzij je het hem/haar verteld. Wat natuurlijk jammer is maar wel begrijpelijk. Dit kenmerk van Borderline maakt het extreem moeilijk om stabiel contacten met anderen te hebben. Natuurlijk re

Ayahuasca als therapie

Steeds vaker hoorde ik over levens veranderende ervaringen door een ayahuasca sessie. Ik ging op zoek naar wat deze alternatieve methode precies kan bieden en wat je kunt verwachten. Ayahuasca is een liaan soort die in het amazone gebied al eeuwen word gebruikt voor hat krijgen van visionaire ideeën en het helpen met persoonlijk trauma. Een van de mooiste dingen die ik heb gehoord is dat het schizofrenie kan genezen, schizofrenie was voor deze oude stammen een bezetenheid door een kwade geest, deze werd uitgedreven door vele ayahuasca settings begeleid door een sjamaan. Een sjamaan is iemand genezen van schizofrenie en volgens deze oude stammen de enige die een echt de potentie heeft  sjamaan te zijn. Ayahuasca heeft vele mensen hun levens in positieve zin veranderd doordat, ze tot de kern gaat van je problemen en pijn punten. De metafoor voor de ayahuasca reis is dat je diep binnenin je lichaam, de kind versie van jezelf moet bevrijden, deze is gekwetst en zit opgesloten in een k

Ontkenning

Het is best een tijd geleden dat ik een blog schreef. De rede daarvoor is ontkenning. Jaren na mijn diagnose is het nog steeds moeilijk te bevatten, dat ik Borderline heb. Op moment dat het wat beter gaat denk ik: "Misschien heb ik wel geen Borderline" "Misschien was ik gewoon jong en in de war". Helaas is dat niet waar. Je kunt niet genezen van Borderline. Je kunt er wel mee om leren gaan en de symptomen zullen na verloop van tijd minder worden. Je zal toch echt moeten accepteren  dat je Borderline hebt, hoe moeilijk het ook is. Je kan heel lang in ontkenning blijven zoals ik, maar niet wegrennen is het beste dat je kunt doen. Hoe kan je zoiets dan accepteren? Het enige dat wat rust kan scheppen is het trainen van je zelfvertrouwen en trouw naar jezelf toe. Probeer je grenzen te bewaken en let erop dat mensen er niet overheen gaan. Doe niets dat je niet wilt doen. Als bijvoorbeeld een gunst van iemand een naar gevoel creëert, is dit een teken dat je het nie