Doorgaan naar hoofdcontent

Manipulatief Gedrag

Weleens beschuldigd van manipulatie terwijl je geen idee had waar mensen het over hadden?
Of weet je dat je op hele ingewikkelde manieren je behoeften aangeeft, en wil je daar meer over weten?
Van die eerste heb ik zelf weleens last gehad, en ik heb daar destijds naar informatie over gezocht en dan specifiek in verband met borderline. Alleen kon ik erg weinig vinden erover. Terwijl ik er wel wat over wou weten omdat, een negatief stereotiep van borderline manipulatief gedrag is. Alleen is dit absoluut niet altijd het geval, ook al worden velen er vals van beschuldigd. Dus vandaar deze blog.


Allereerst wat is manipulatie precies en wanneer is het iets negatiefs.
In mijn mening is manipulatie iemand beïnvloedden om een behoefte van jou te vervullen, dat doet eigenlijk iedereen tot op zekere hoogte. Een postbode die iedereen groet, doelt ook een beetje op een positieve reactie terug, daar is ook eigenlijk niks mis mee.
Maar het wordt pas een probleem als je wel erg ver gaat om je zin te krijgen. En dan heb ik het over een patroon in je gedrag waardoor je op allerlei negatieve manieren mensen onder druk zet om jou behoefte te vervullen. Een klein kind doet dat bijvoorbeeld door zo lang te zeuren totdat de ouders er gek van worden en uiteindelijk toegeven. Of ook een hele bekende medelijden wekken bij degene van wie die persoon iets wil.


In een artikel dat ik las over het onderwerp beschrijven ze het als gedrag vergelijkbaar is met agressief gedrag, alleen probeert de persoon hier op indirecte psychologische wijze iemand over te halen. Het wordt ook wel indirect agressief gedrag genoemd. Omdat agressief gedrag veel directer is en niet met allerlei verdraaiingen of trucs.


Hoe weet je dat je iemand manipuleert?


Iemand die constant anderen manipuleert geeft dat zelden toe.


Je vind het bijna ondenkbaar om je wensen direct uit te spreken. Ofwel bijvoorbeeld je hebt twee kaartjes voor een voorstelling en belt iemand op met het verhaal "ik heb twee kaartjes maar ja, er gaat toch niemand met mij mee" Terwijl je had kunnen zeggen "Ik heb twee kaartjes en zou het leuk vinden als je mee gaat"


Je hebt moeite met het accepteren en opvolgen van regels. Het bijna niet willen accepteren van andermans grenzen of bepaalde regels waar jij het niet mee eens bent. Ik heb zelf wel moeite met regels opvolgen waar je het niet mee eens bent maar, vind dit kenmerk alleen niet negatief.


Veelvuldig vragen om bevestiging. Iemand die constant bevestiging nodig heeft zal sneller mensen gaan manipuleren om die bevestiging te krijgen.


Oneerlijk zijn, Vaak liegen of de waarheid verdraaien, tot je er zelf in kan gaan geloven  maar, dit hoeft niet altijd.


Veelvuldig Krachtmetingen met anderen aangaan. Testen hoe ver je kan gaan in een bepaalde situatie en of de personen betrokken mee zullen buigen met jouw wil.


Motivaties om niet te manipuleren "in negatieve zin"
Wat erg helpt om dit soort gedragingen te voorkomen is, weten dat het zeker zal leiden tot minder positieve aandacht van anderen. Met wie zou je liever naar een concert gaan? Iemand die zegt: "ik heb twee kaartjes maar ja, er gaat toch niemand met mij mee" Of iemand die zegt: "Ik heb twee kaartjes en zou het leuk vinden als je mee gaat"
Bij allebei de manieren van nastreven van behoefde is er een kans van slagen, alleen bij de eerste is de kans groter dat mensen helemaal niet graag mee gaan omdat het als een plicht voelt, dus het contact zou dan meer uit angst zijn dan dat het bijvoorbeeld gezellig is.


Met manipulatief gedrag wek je eerder medelijden dan respect, ik neem aan dat je liever wilt dat iemand je respecteert dan dat diegene geen hoogte van je krijgt.  Het "negatief benaderen" om te krijgen wat je wilt toont wel een zekere heftige vorm van onzekerheid. Mensen helpen je überhaupt liever als je niet constant op allerlei behendige manieren je zin wil krijgen. Ze kunnen ook beter helpen als je op een directe manier aangeeft wat je wilt.


En wat  heel belangrijk is, is dat je er mensen op langere termijn mee kan wegjagen, tenzij ze je niet door hebben maar, de mensen die je doorhebben jaag je weg, terwijl dat eigenlijk mensen zijn die je beter begrijpen dan de mensen die het niet doorhebben. Als je allerlei relaties hebt met mensen die dingetjes voor je kunnen op knappen, mis je soms toch wel een gesprek met iemand die begrijpt hoe je echt in elkaar zit.


Vind je dit artikel niet uitgebreid genoeg, dan ben ik bereid het uit te breidden met het gene waar je behoefte aan hebt. Manipuleer me maar ;)








Reacties

  1. Beste Irma,

    Mijn vriend heeft borderline en manipuleert mij voortdurend.
    Ik weet niet hoe hier mee om te gaan. Ik voel mij vaak gebruikt en erg verdrietig, omdat hij mij weer voorliegt of teleurstelt.
    Heb je tips voor mij ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Irma,,,, ik ben erachtergekomen dat mijn dochter van 34 heel erg lijdt aan manipulatief gedrag! Heeft lang geduurd voor ik dit heb begrepen,,,,en kwam als een shock, notabene door een puntenbrief van haar waarin dus beschreven wordt de 8punten van herkennen van manipulatie,,,die ze dus voor mij bedoelde,,,,,na een totale verkeerde reaktie van mij, ,,,stuurde ze deze brief oa aan mijn man! Eerst wilde ik t niet eens lezen omdat de titel en de manier waarop dit briefje bij mn man kwam al genoeg zei,,,de laatste druppel was,,,,ik heb toen in eerste instantie heel heel verkeerd en fout gereageerd,echt heel fout maar later toen ik de punten doorlas die ze had gestuurd om manipulatie te herkennen,aan mijn man,,,,,,ging er een heel nieuw iets in me open,,,,,zij beschreef zichzelf en al haar akties van de afgelopen jaren,,,, en ik, eindelijk begreep ik dus wat haar probleem is en nu zou je denken dat scheeld want dan weet je dus hoe of wat etc,,,,,,,,maar nu pas heb ik een echt probleem HOE KAN IK MIJN KIND HELPEN! !!!!! Ze maakt uiteindelijk haar eigen wereldje wel erg klein zo en naar mijn idee heeft dit dus ook vreselijk veel invloed op kinderen zoals de vier de zij heeft,,,,,ik maak me nu dus heeel grote zorgen om haar en de gevolgen,,,en om mn kleinkids,,,,ik kan alleen niets voor haar doen,,,,maar ik kan ook niet toekijken, of wachten tot dit uiteindelijk op niets dan narigheid uitdraaid,,,,wat kan ik doen???? Op afstand, want sinds een paar dagen is het contakt tussen ons totaal weg! IK WIL EN MOET TOCH KUNNEN HELPEN! IK HOU VAN HAAR EN VAN MN KLEINKINDEREN EN IK VINDT DIT ZO IN EN IN TRIEST!!!!!KAN JE DEZE MENSEN HELPEN???????

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi artikel! Mijn moeder heeft borderline en ik heb veel aan je weblog, dingen worden mij wel duidelijker. Heel herkenbaar!

    Ook de negatieve manipulaties herken ik helaas... ze past de meeste wel toe, maar ik krijg haar steeds beter door. Daardoor reageer ik soms heel afstandelijk, al probeert ze dan alsnog een reactie uit te lokken want ze moet wel zeker weten dat ik het met haar eens ben. Inspelen op mijn schuldgevoel doet ze ook.

    En wat je zegt, met dat gedrag raak je juist mensen kwijt. Sommige dingen doe ik als een plicht, omdat ze die met zelfmedelijden heeft afgedwongen. Mijn respect voor haar verandert zo in afkeer en dat veroorzaakt ze zelf.

    Ook maakt ze dingen duidelijk via heel veel omwegen, ik krijg dat nu (nu ik volwassen ben en op mezelf woon) steeds meer door, aan kleine dingetjes kan ik het al merken. Dan ga ik er dus juist niet op in, want ik laat me niet manipuleren!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Idealiseren en Devalueren

Deze twee vormen van over mensen denken houden elkaar in stand. Als je constant iemand idealiseert gaat die persoon op den duur tegen vallen. De persoon gaat tegen je verwachtingen in. Je kan bijvoorbeeld al verwachtten van iemand dat hij/zij je altijd aankijkt als je tegen die persoon praat. Als die persoon die je aardig vind voor bijvoorbeeld die reden dat een paar keer niet doet, kan je complete belevingswereld omdraaien van extreem positief over die persoon naar extreem negatief over die persoon, er zit niet echt een optie tussen. Zeker als je een soort diepgaande inleving van de ander verwacht, je verwacht misschien dat die persoon je aankijkt zodat je weet dat je bestaat, en verwacht dat die persoon dit weet en er rekening mee houdt. Maar waarschijnlijk weet die persoon niet dat dat speelt tenzij je het hem/haar verteld. Wat natuurlijk jammer is maar wel begrijpelijk. Dit kenmerk van Borderline maakt het extreem moeilijk om stabiel contacten met anderen te hebben. Natuurlijk re

Ayahuasca als therapie

Steeds vaker hoorde ik over levens veranderende ervaringen door een ayahuasca sessie. Ik ging op zoek naar wat deze alternatieve methode precies kan bieden en wat je kunt verwachten. Ayahuasca is een liaan soort die in het amazone gebied al eeuwen word gebruikt voor hat krijgen van visionaire ideeën en het helpen met persoonlijk trauma. Een van de mooiste dingen die ik heb gehoord is dat het schizofrenie kan genezen, schizofrenie was voor deze oude stammen een bezetenheid door een kwade geest, deze werd uitgedreven door vele ayahuasca settings begeleid door een sjamaan. Een sjamaan is iemand genezen van schizofrenie en volgens deze oude stammen de enige die een echt de potentie heeft  sjamaan te zijn. Ayahuasca heeft vele mensen hun levens in positieve zin veranderd doordat, ze tot de kern gaat van je problemen en pijn punten. De metafoor voor de ayahuasca reis is dat je diep binnenin je lichaam, de kind versie van jezelf moet bevrijden, deze is gekwetst en zit opgesloten in een k

Ontkenning

Het is best een tijd geleden dat ik een blog schreef. De rede daarvoor is ontkenning. Jaren na mijn diagnose is het nog steeds moeilijk te bevatten, dat ik Borderline heb. Op moment dat het wat beter gaat denk ik: "Misschien heb ik wel geen Borderline" "Misschien was ik gewoon jong en in de war". Helaas is dat niet waar. Je kunt niet genezen van Borderline. Je kunt er wel mee om leren gaan en de symptomen zullen na verloop van tijd minder worden. Je zal toch echt moeten accepteren  dat je Borderline hebt, hoe moeilijk het ook is. Je kan heel lang in ontkenning blijven zoals ik, maar niet wegrennen is het beste dat je kunt doen. Hoe kan je zoiets dan accepteren? Het enige dat wat rust kan scheppen is het trainen van je zelfvertrouwen en trouw naar jezelf toe. Probeer je grenzen te bewaken en let erop dat mensen er niet overheen gaan. Doe niets dat je niet wilt doen. Als bijvoorbeeld een gunst van iemand een naar gevoel creëert, is dit een teken dat je het nie